søndag 24. mai 2009

Knöpfle (Spätzle)


Tyskland er kanskje ikke kjent som et pastaland, men det er faktisk flere typer pasta som kommer derfra. Schupfnudeln, Tysklands svar på gnocchi, skrev jeg et innlegg om tidligere. I dag er turen kommet til Knöpfle. Du har kanskje hørt om Spätzle før? Knöpfle lager man av samme type deig som Spätzle, men vanligvis er Spätzle lengre og tynnere, mens Knöpfle er tykkere og kortere, som små knapper. Det fins spesielle presser (de ligner på overdimensjonerte hvitløkspresser) som man kan bruke for å lage Spätzle, men den tradisjonelle måten å lage Spätzle på, er å bruke en trefjøl og en metallskrape. Dette krever en viss trening og litt tålmodighet.

Knöpfle er latmannsvarianten . Det tar ikke stort mer tid å lage Knöpfle fra bunnen av enn det tar å koke vanlig pasta. For å lage Knöpfle kan man bruke et dørslag med store hull og presse deigen gjennom det. Det selges også spesielle "rivjern" som man kan bruke til dette.

Oppskriften er lett:
450 g mel
4 egg
1,5 ts salt
ca. 1.5 dl vann, helst Farris eller lignende
(50 g ramsløk eller andre urter)

Purer ramsløken sammen med eggene med hjelp av en stavmikser . Bruker du ikke ramsløk eller andre urter, kan du hoppe over dette og bare piske eggene lett.
Bruk gjerne en kjøkkenmaskin om du har det. Bland mel og salt. Tilsett egg(blandingen) og tilfør mer vann til du får en tykkflytende masse. La kjøkkenmaskina elte deigen i 5 minutter eller bruk ei sleiv og rør kraftig. Deigen skal være løs og klissete, men henge godt sammen.

Kok opp vann og tilsett litt salt. Sett dørslaget eller "rivjernet" over gryta (la det være god plass mellom vannet og dørslaget/rivjernet) og hell i deigen. Bruk en stor slikkepott til å presse deigen gjennom hullene. La pastaen koke noen minutter til den flyter opp.

Du kan bruke Knöple på samme måte som du bruker vanlig pasta. I dag serverte vi Knöpfle med grønn asparges, cocktailtomater og en fløtesaus, slik som vist på bildet under. Knöpfle egner seg visst godt til frysing, så i dag laget vi for første gang en diger porsjon. Nå ligger det to poser i fryseren til en annen gang.


1 kommentar:

  1. "Latmannsvarianten", sånt liker jeg! ;o) Dette hørtes kjempeartig ut å lage!

    SvarSlett